LASTEBILER: Lastebilsjåfører har yrket på veien, og kostholdet preges naturlig nok av det som er å kjøpe på stasjoner langs veien. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Publisert 15.06.2020 13:44, oppdatert 15.06.2020 13:44 - NTB - tips@stottmedia.no

Veggismat til yrkessjåføren

Med arbeidsdagen bak rattet er lastebilsjåfører avhengige av mattilbudene langs veien.

 
Maten på bensinstasjoner har stort sett vært burgere, pølser og lignende kjøttbasert mat. Nå prøver St1 Norge AS, som drifter Shell-stasjonene i Norge, å tilby vegetariske retter. I en undersøkelse Kantar har gjort for Enova, kommer det fram at seks av ti nordmenn er villige til å spise mindre kjøtt for å redusere klimagassutslippene. Men da St1 Norge spurte 5000 av sine lastebilkunder, svarte kun tre av ti at de kunne tenke seg å spise mindre kjøtt for å redusere utslipp.

– Vi er opptatt av å treffe lastebilsjåførene. De har en arbeidsplass på veien og har behov for variert mat, sier kategorisjef i St1 Norge, Hæge Vagle.

NTB_jqjI4E9ABqk

FORANDRING: Hæge Vagle i St1 Norge håper på en atferdsendring hos kundene. Foto: St1 Norge

Til nå har vegetaralternativene på deres stasjoner vært få, men nå innføres blant annet en plantebasert burger.

Endring

Det har vært en høna-og-egget-problematikk rundt vegetarmat på bensinstasjonene, ifølge Vagle. Kundene har ikke etterspurt det, og stasjonene har ikke hatt det i sortimentet.

– Og vi er jo avhengig av å selge maten vår, sier Vagle.

Hun håper på en atferdsendring, ikke minst blant lastebilsjåførene, som naturligvis er viktige kunder for dem.

– Tidligere har det gjerne vært slik at all prat rundt vegetarmat har vært rettet mot vegetarianere og veganere, at vegetarmaten kun har vært for dem. Men når jeg er ute på stasjonene våre og snakker med lastebilsjåførene, sier de at de ønsker å spise sunnere mat. Og for å si det sånn, når de kjøper matpakkene våre, så plukker de ikke av grønnsakene.

Vagle sier de har satt seg som mål at halvparten alle burgere de selger, skal være plantebaserte innen utgangen av året.

Les også