Lustau East India Solera

Publisert 16.06.2020 10:22, oppdatert 16.06.2020 10:52 - NTB - tips@stottmedia.no

Svunnen storhet

Sherry har fått et ufortjent dårlig rykte blant folk flest.

 
Først en liten innføring i sherryens verden: Vinene kommer fra området Jerez helt sørvest i Spania, ved Atlanterhavets kyst. Den viktigste druen er Palomino, men det finnes også litt Pedro Ximinez (PX) og Moscatell. Jordsmonnet her er svært kalkholdig og holder på fuktighet.

Nesten alle sherryer er tørre. De deles i to hovedgrupper – fino (som ikke er påvirket av oksidasjon) og oloroso (som modnes i kontakt med oksygen). Fino beskyttes mot oksygen av lag av muggsopp i fatene, og forsterkes med druesprit opp til 15 prosent. Resultatet er en lys og crisp tørr vin. Oloroso forsterkes til omtrent 20 prosent og modnes uten beskyttelse fra soppen, fordi den ikke tåler den høye alkoholen. Begge typer modnes i et system som kalles solera. Dette systemet gjør at vin fra flere årganger kan blandes, slik at den ferdige sherryen som tappes på flaske, får et særpreget, komplekst aroma- og smaksbilde.

NTB_X1SQWRx86_Y

Knut-Espen Misje er vinkelner, kursholder og medforfatter på flere kokebøker. FOTO: Kent Skibstad/NTB scanpix/

Viner laget av PX og Moscatell er som oftest veldig søte og rike. Ukas vin, Lustau East India Solera (varenr. 888902, kr 212,10, bestillingsutvalg) er laget av Lustau, en av regionens ypperste produsenter. Den er blandet av mesteparten tørr Oloroso, med 20 prosent søt PX. Disse modner 12 år hver for seg, før de blandes og modner sammen i ytterligere tre år for de tappes. Resultatet er en velbalansert vin med stor kompleksitet og finesse, passelig sødme og en vidunderlig lang smak av svisker, krydder og karamell. Dette er en fantastisk god match til arme riddere, eplekompott og kanel-is. Bør prøves!

Les også